• Home • Nieuws • Agenda • Haersmasingel 40 • 9062 GC Oenkerk • info@vctrynwalden.nl • Contact

 • Enquête zaterdag- en zondagvoetbal onder jeugdleden en selectiespelers

 • Betreft: enquête zaterdag-/zondagvoetbal

  Beste leden van VC Trynwâlden,

  Een jaar geleden zijn wij als nieuw bestuur begonnen bij VC Trynwâlden. Een vereniging met op het veld 7 seniorenteams (6 herenteams en 1 damesteam), verdeeld over de zaterdag (4) en de zondag (3). Daar zijn we blij mee; een aantal van 7 seniorenteams is best hoog voor een voetbalvereniging in de woonomgeving Trynwâlden.

  Enkele jaren geleden is de keuze gemaakt om prestatievoetbal op zondag te spelen. Voor ons was en is dit een gegeven. Wel hebben we bij onze start afgesproken om regelmatig bij de jeugd te peilen of er bij hen ook een bepaalde voorkeur leeft. Dit om ervoor te zorgen dat er weer een goede doorstroming naar de senioren ontstaat. De afgelopen jaren was deze doorstroming in brede zin matig; er haakten best veel jonge spelers af (ze stopten of gingen naar een andere vereniging) en het lukte niet om een JO19 (die we voorheen de A-junioren noemden) in de competitie te houden. Sowieso hebben wij als bestuur zorgen over het aantal jeugdleden op dit moment, zeker ook in de jongste regionen.

  Daarnaast hebben we een jaar geleden afgesproken dat we in de gaten zouden houden wat er bij de voetbalverenigingen om ons heen gebeurt. Vinden hier bewegingen plaats die ook van toepassing kunnen zijn op onze vereniging?

  Welnu, een jaar later zien we inderdaad dat er veel beweging is bij verenigingen in onze provincie. Op dit moment is er een duidelijke trend te zien van verenigingen die het prestatievoetbal verplaatsen van de zondag naar de zaterdag of het op zaterdag concentreren. Dit is vrijwel steeds omdat er te weinig spelers beschikbaar zijn om op de zondag prestatievoetbal te spelen. Enkele voorbeelden zijn van oudsher gerenommeerde zondagclubs als Zwaagwesteinde, Bergum (sinds de fusie in 2019, FC Burgum), Leovardia, Frisia, FVC, VV Heerenveen en Sneek Wit Zwart. Deze beweging wordt versterkt doordat de KNVB onlangs heeft bekendgemaakt dat een vereniging een horizontale overstap kan maken naar hetzelfde niveau op een andere speeldag. Je hoeft dus niet te beginnen op het laagste niveau, de vijfde klasse.

  Moet VC Trynwâlden in deze beweging mee? Dat hoeft niet, zeker niet klakkeloos, maar we vinden wel dat we deze signalen niet kunnen negeren. Daarbij merken we ook dat het op dit moment moeite kost om een volwaardige eerste en tweede selectie op zondag samen te stellen. Dit kan overigens ook best een zogenaamd corona-effect zijn, dat sluiten we niet uit. Maar we vinden wel dat het goed is om te onderzoeken wat er momenteel leeft binnen onze vereniging.

  Daarom gaan we een inventarisatie doen bij de spelers die volgend seizoen (2021-2022) de JO17- en JO19-teams vormen en bij de spelers van de eerste selectie van de zondag. Deze teams herbergen de spelers die normaliter de komende jaren de prestatieteams vormen. De uitkomsten van dit onderzoek zullen we op een open en heldere wijze met onze leden delen.

  Wat er daarna gebeurt? Tja, dat weten we nu nog niet, want daarvoor moeten we eerst de uitkomst van het onderzoek afwachten. We houden jullie hiervan op de hoogte.

  Mochten er al vragen zijn, schiet dan gerust iemand van ons aan, geen probleem.

  Met sportieve groet,

  bestuur VC Trynwâlden