• Home • Nieuws • Agenda • Haersmasingel 40 • 9062 GC Oenkerk • info@vctrynwalden.nl • Contact

 • Het eerste elftal van VC Trynwâlden won zondag 26 september tegen Renado met een uitslag van 2-1.

  Lees hier het artikel in de Leeuwarder Courant.

   

  Artikel van Radboud Droog in LC d.d. 27 september 2021 

  Alle ballen op zaterdag: ook VC Trynwâlden lijkt te switchen

  VC Trynwâlden is begonnen aan wat hoogstwaarschijnlijk het laatste seizoen op de zondag wordt. Alweer kiest een club voor spelen op zaterdagmiddag.

  Jeugd en senioren vulden onlangs een enquêteformulier in. De spelers van O17 en O19 toonden zich behoorlijk eensgezind. 80 procent gaf aan liever op zaterdag te voetballen, slechts 5 procent vulde ‘zondag’ in en 15 procent kruiste aan dat het ze niet uitmaakt, zaterdag of zondag.

  De resultaten van het onderzoekje onder spelers van de eerste selectie leverde een evenwichtige uitslag op: een kwart koos voor zondag, een kwart voor zaterdag en voor 50 procent doet de speeldag niet ter zake. De leden zijn twee weken geleden per e-mail over de enquêteresultaten geïnformeerd. Woensdag brengt het bestuur het punt in en mag de vereniging zich uitspreken. Maar het onderwerp lijkt op voorhand een hamerstuk: prestatievoetbal gebeurt in Oentsjerk met ingang van volgend seizoen niet langer op zondag.

  Fusieclub

  Derdeklasser VC Trynwâlden ontstond in 2009 door het samengaan van Trynwâldster Boys (zaterdag) en vv Trynwâlden (zondag). Tot 2018 speelde de fusieclub met prestatieteams op zaterdag en zondag. Tijdens een tumultueus verlopen ledenvergadering in maart 2018 in Stania State besliste het toenmalige bestuur om te stoppen met het eerste elftal op zaterdag. Een besluit dat, hoewel democratisch genomen, de club bijna voorgoed opsplitste in twee oververhitte zaterdag- en zondagkampen.

  Maar de emoties van toen zijn er niet meer. Jolt Andela is de voorzitter van het nieuwe bestuur dat er nu zo’n anderhalf jaar zit. ,,We hebben met elkaar afgesproken dat we elk jaar de meningen peilen. Dat hebben we voor de zomer voor de eerste keer gedaan. Ingewikkelder moet je de dingen ook niet maken.”

  Andela, directeur van een staalbedrijf (honderd werknemers) in Heerenveen, vormt een bestuur met zes anderen, van wie Tjeerd Rijpma de meest opvallende naam is. De 51-jarige oud-verdediger van Cambuur voetbalt nog steeds. ,,Ik debuteerde onlangs in het 35-plusteam. Samen met Jolt trouwens, die een paar maanden ouder is.” Ze waren meteen de oudsten.

  Spoeling dun

  De fitte Rijpma traint nog altijd met het eerste en speelde dit seizoen al mee in beker- en oefenpotjes. ,,Door mijn hoofd te gebruiken kan ik nog redelijk gemakkelijk mee.” Het opstellen van een vijftiger is kenmerkend voor de situatie van Trynwâlden, dat voor dit seizoen maar liefst zeven spelers zag vertrekken. De spoeling is dun en trainer Rick Jansma puzzelt wekelijks om een geloofwaardig elftal op de been te krijgen. Een langere toekomst als zondagteam zou het vertrek van nog meer jeugdspelers veroorzaken, voorziet ook Jansma die gisteren tegen Renado (2-1) twee zeventienjarigen liet debuteren.

  De neefjes Thom en Nyckle Inia eisten meteen een hoofdrol voor zich op. Nyckle speelde als basisspeler indrukwekkend en Thom viel sterk in. ,,Nyckle heeft een magnifiek linkerbeen”, aldus zijn neef. En dan poëtisch: ,,Nyckle is een stille voetballer die met voeten spreekt.”

  Andersom roemt Nyckle het loopvermogen en inzicht van Thom. In de 78ste minuut krulde Thom Inia fraai de 2-1 binnen, waarmee hij zijn debuut nog onvergetelijker maakte. Of ze de volgende keer weer van de partij zijn, is allerminst zeker: spelen in O19 vinden ze namelijk ook erg leuk. ,,We spelen in de hoofdklasse, op een behoorlijk niveau.” En volgend jaar, liever op zaterdag dan op zondag? Beiden zijn heel beslist: ,,Zaterdag, zeker weten.”

  De 17-jarige debutant en matchwinnaar Thom Inia wurmt zich langs Stefan de Vries van Renado. Foto Dijks Fotografie